**********introductietekst is afkomstig van landelijke VDH website*********
Agility is de snelst groeiende tak van hondensport in de wereld. Dat is ook niet zo gek ook als je ziet hoeveel plezier zowel de geleider als de hond hieraan beleven. Ook binnen de VDH kunnen u en uw Duitse Herdershond deze fantastische sport beoefenen.
Wat is Agility?
Agility is een tak van hondensport die begin jaren tachtig uit Engeland naar ons land over is komen waaien. Oorspronkelijk gestart als pauzeprogramma tijdens de Crufts hondententoonstelling is agility inmiddels uitgegroeid tot een ware topsport. Het ziet er uit als een leuk spelletje waarbij de hond over hindernissen springt, over en door toestellen loopt en door de paaltjes slalomt. Niets is minder waar! Deze tak van sport vereist een perfect gehoorzamende hond en een nog betere baas-hond relatie. Ofschoon bij agility meerdere commando’s (zowel stem als gebaren) toegestaan zijn, maakt dit het er niet gemakkelijker op. In de hectiek van een agility parcours zal je Duitse herder vooral letten op lichaamstaal. Ongewild en onbedoeld worden er vaak door de lichaamstaal en houding van de geleider commando’s gegeven die niet zo bedoeld zijn maar die de hond wel zo oppakt.
Agility is een combinatie van snelheid (wie gaat er zonder fouten in de meest snelle tijd over het parcours) en precisie (neemt de hond de toestellen die door de begeleider worden aangewezen).
Diverse kringgroepen binnen onze vereniging bieden Agility aan . De cursussen starten altijd met het aanleren van de toestellen die de agility kent, t.w. de zogenaamde raakvlaktoestellen zoals de kattenloop, de wip en de schutting. Hierbij is het van belang dat de hond met minimaal 1 poot de gekleurde vlakken op deze toestellen aanraakt. Verder zijn er nog sprongen, de tunnel, de slurf , de band. de breedtesprong en de paaltjes. Als de hond de toestellen beheerst wordt er gestart met het aanleren van het lopen van een parcours. De opstelling van de diverse toestellen is dan bij elke training anders. Door de opstelling wordt ook de de moeilijkheidsgraad bepaald.
Waarom Agility?
Agility is een teamsport. De geleider en de hond moeten erg goed op elkaar zijn ingespeeld en een perfect team vormen. Plezier is een belangrijk onderdeel binnen de agility. Dat plezier zorgt ervoor dat het contact tussen hond en geleider geoptimaliseerd wordt. De hond vindt het nog leuker om voor de baas/bazin te werken. Agility is daarom uitstekend te combineren met een andere tak van hondensport. Steeds meer combinaties die aan Agility doen ziet men ook terug bij de africhting. Dit komt de veelzijdigheid van onze Duitse Herdershond ten goede.
Agility binnen de VDH
De Duitse Herdershond is de meest veelzijdige gebruikshond in de wereld. Ook voor Agility is hij/zij uitermate geschikt. Bij diverse kringgroepen binnen de VDH beleven, onder leiding van ervaren instructeurs, tientallen geleiders en hun hond wekelijks veel plezier met de uitoefening van deze sport. U zult verstelt staan hoe snel uw hond “het spelletje” oppakt.
Als uw hond alle toestellen onder controle heeft en een eenvoudig parcours kan lopen is het mogelijk om wedstrijden met hem/haar te gaan doen. Er zijn 3 wedstrijdniveaus binnen de VDH te weten A1, A2 en A3. Ook is het mogelijk om met uw wat oudere Duitse Herder nog wedstrijden te blijven lopen in de veteranen klasse. (honden vanaf 7 jaar). Er wordt jaarlijks gestreden om de de titel “Agility hond van het jaar”. Tevens wordt er een Provinciaal Kampioenschap (PKB) en een Nederlands Kampioenschap (NIBK) georganiseerd. Ook internationaal worden er diverse wedstrijden en competities gehouden oa. de drielanden wedstrijd tussen Duitsland, België en Nederland. De grootste wedstrijd van het jaar is het WK voor Duitse Herders. De VDH zendt ieder jaar een team naar deze Wereldkampioenschappen waar meer dan 100 combinaties uit diverse landen aan meedoen. Naast het wedstrijdelement kenmerken de agilitywedstrijden zich als zeer gezellig en leerzaam.
Agility binnen VDH Kringgroep Eindhoven
Binnen de Kringgroep Eindhoven hebben we ook een Agility training. Soms wordt ook wel gesproken over behendigheid. Wij trainen over het 1 maal in de week op het veld van de club. Trainingen zijn meestal 1 op 1 met onze ervaren trainers.
Gewoonlijk bestaat het trainen uit het lopen van een opgezet parcours en vervolgens het oefenen van specifieke onderdelen uit dat parcours, waar de hond nog moeite mee lijkt te hebben of extra aandacht voor kan gebruiken. Per hond is er ongeveer 20 minuten tot een half uur trainingstijd.
Het wordt nadrukkelijk aangeraden om ook voor en na je eigen trainingstijd te blijven kijken hoe anderen hun training afhandelen. Ook hiervan kan een geleider veel leren.
Het doel van de training is gewoonlijk om de hond wedstrijd klaar te krijgen. Ongeveer 6 keer per jaar worden er in Nederland behendigheid/Agility wedstrijden georganiseerd specifiek voor Duitse Herders. Daarnaast zijn er gedurende het jaar nog een aantal wedstrijden in onze buurlanden en mogelijk nog andere internationale wedstrijden.
Kijk ook eens bij de foto’s op onze website. Daar vind je leuke foto’s van wedstrijden en trainingen.