Basiscursus

Training jonge honden

Doelgroep:
Je bent hier welkom met je hond vanaf 6 maanden. ( tot 6 maanden is er de puppygroep)

Tijden:
Deze cursus wordt iedere zaterdag gegeven van 10.15 uur tot 10.45.

Hoe lang duurt het:
De cursus bestaat uit 20 praktijklessen en 1 theorieles.  Instromen kan na elke 10e les (er zijn 2 ronden van 10 lessen tijdens deze cursus). Het meeste profijt aan deze cursus heeft u als u ervoor zorgt dat u niet meer dan 2 lessen van de 20 mist. Het beste is uiteraard om er iedere week te zijn! Heeft u een teef en is deze loops, dan vragen we u om haar een broekje aan te doen.

Kosten:
€ 75,- voor 20 lessen en 1 theorieles.

Groepsgrootte:
Maximaal 12 honden met 3 instructeurs.

Inhoud:
We gaan nu verder met de basisprincipes aanleren.  Deze cursus is leerzaam voor zowel hond als geleider. De cursus bestaat uit het aanleren van commando’s maar richt zich ook al een deel op het omgaan met de hond. Het is van belang dat er vanaf het allereerste begin zo duidelijk mogelijk gecommuniceerd wordt met de hond.  Hiervan ga je als geleider enorm veel profijt hebben in de verdere trainingen. Uiteraard is er ook ruimte genoeg voor leuke spelletjes en zal er gedurende deze basis cursus gebruik gemaakt worden van diverse agility toestellen zoals een tunnel of loopplank.

De eerste les bestaat uit een theorieles: Hoe leert de hond (het leerprincipe van de hond). Wat verwacht je van de hond en van deze cursus. Hoe gaat deze cursus en wat heb je verder nog nodig.  

Na het goed doorlopen van de cursus ontvangt u het certificaat “Basis cursus”.

De mogelijkheid bestaat om deze cursus nogmaals te herhalen.

We gaan samen aan de slag met de volgende activiteiten:

 • Aandacht, focus en zelfbeheersing
  Een van de belangrijkste dingen om de band tussen baas en hond optimaal te krijgen is ervoor te zorgen dat de baas het allerleukste is voor de hond. In deze cursus leer je hoe je dat voor elkaar krijgt. Ook het leren van zelfbeheersing is zeer belangrijk bijv. blijven liggen/zitten van de hond terwijl andere hond voorbijloopt.
 • Basis Commando’s (af, zit, blijf, hier)
  Zonder deze commando’s ben je als baas nergens. We gaan je leren hoe je je hond zover krijgt om deze basiscommando’s te gehoorzamen.
 • Socialisatie
  Niets is fijner dan een sociale hond met een open karakter in huis te hebben. Hier zul je ook zeker thuis en in je omgeving aan moeten werken maar we zullen je ideeën aandragen om je hond goed te socialiseren.
 • De basis van volgen
  Dit is één van de onderdelen die je absoluut nodig hebt als je verder wil gaan in allerlei hondensporten. We leren je de beginselen aan in de basiscursus.
 • Leren spelen
  Éen van de moeilijkste dingen voor veel mensen. Je kunt namelijk niet “gek“ genoeg doen tegen je hond om het spel zo interessant mogelijk te maken. Veel mensen hebben hier moeite mee. De grootste uitdaging ligt dan ook bij de instructeurs/instructrices om de mensen toch zover te krijgen. Geloof ons, uiteindelijk zal je ze dankbaar zijn! Zelfbeheersing is hier ook heel belangrijk. De baas bepaalt hoe het spel gaat en wanneer deze begint en deze eindigt.
 • Omgang met de hond
  De beste resultaten in de trainingen krijg je als de band baas – hond optimaal is. In deze cursus gaan we proberen deze band zo sterk mogelijk te maken.
 • Basis voor Agilitytoestellen
  Er zijn ook 4 lessen gepland voor agility/behendigheid. Kennismaken met de agility toestellen zoals sprongen, de tunnel en raakvlaktoestellen zoals de kattenloop.
 • Hond naar een target sturen en om pion sturen
   Doormiddel van een target de hond naar een richting sturen.
 • Vasthouden van apporteerblok
   Je hond leren om een apporteerblok vast te houden.
 • Eventuele problemen oplossen
  Je kunt nog zo goed je best doen, toch kunnen er problemen ontstaan in bijvoorbeeld het    gedrag van je hond. Deze zijn uiteraard altijd bespreekbaar na de les en we zullen er alles aan doen om te proberen dit samen met jou op te lossen

De onderdelen van de basiscursus:

1 Spelen met de hond   8 Vanuit zit voorkomen
2 Zit en af 9 Sturen naar een target
3 Aandachtoefening 10 Voor/achter langs andere honden
4 Zit met doorlopen 11 Apporteer blok vastpakken
5 Volgen 12 Aan voet zetten/hond naast je zetten
6 Af liggen met afleiding 13 Agility toestellen
7 Netjes voor zitten 14 Om pion sturen